Αγροτικός Κτηνοτροφικός
Συνεταιρισμός Μύκης

Πρόγραμμα

Ευφυούς
Γεωργίας

Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας που ενισχύει την ελληνική πρωτογενή παραγωγή

“Αγροτικός Κτηνοτροφικός
Συνεταιρισμός Μύκης”

Στα ορεινά χωριά της Ξάνθης σε μια δύσβατη και απομονωμένη περιοχή μια ομάδα κτηνοτρόφων αποφάσισε το 2017 να ενώσει τις δυνάμεις τους δημιουργώντας τον «Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μύκης». Τα μέλη του είναι ιδιοκτήτες μικρών κτηνοτροφικών μονάδων, και είχαν ανέκαθεν ζώα στην οικογένειά τους για οικιακή όμως  χρήση.  

Στόχος της ένωσης είναι η αξιοποίηση της βιοποικιλότητας της περιοχής και η ανάδειξη των αυτοχθόνων ελληνικών φυλών βοοειδών ενώ ενωμένοι νιώθουν ότι θα καταφέρουν να  εφαρμόσουν καλύτερη τιμολογιακή πολιτική και να παίρνουν προϊόντα και τροφή για την παραγωγή τους σε μικρότερο κόστος.

Ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού Χουσεΐν Κάλφας μας εξήγησε πως το κρέας των αυτοχθόνων ελληνικών φυλών βοοειδών είναι βέβαια μειωμένης παραγωγής, έχει όμως αυξημένη διατροφική αξία και η ιδιαίτερη γεύση του είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης εκτροφής του σε λειμώνες σε μεγάλο υψόμετρο. Μαζί με τον γιό του Μετίν έχουν το αγρόκτημα ΚΑΛΦΑ στον Κένταυρο Ξάνθης, όπου εκτρέφουν αγελάδες της κόκκινης φυλής, που είναι αυτόχθονη φυλή, καθαρά κρεατοπαραγωγική.

Μονάδα

«Εχω μεγαλώσει σε αυτό το περιβάλλον, σε αυτήν την μονάδα και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου μακριά από εδώ» μας είπε ο Μετίν, γιαυτό και σπούδασε ζωική παραγωγή.

Ένα άλλο ιδρυτικό μέλος της Ένωσης, ο Μιτάτ Καμπούρ έχει αγελάδες που ανήκουν στην ελληνική βραχυκερατική φυλή, γύρω στις 60 μάννες όπως μας δήλωσε χαρακτηριστικά, που είναι από τις αρχαιότερες και σπανιότερες φυλές στην Ελλάδα καθώς έχουν απομείνει γύρω στα 7.500 χιλιάδες ζώα σε όλη την επικράτεια. Η μονάδα του είναι εγκατεστημένη στον Εχίνο Ξάνθης. Και τα δικά του ζώα είναι ελευθέρας βοσκής, ιδιαίτερα ανθεκτικά στο κρύο και τις κακουχίες.

Συνθήκες

«Αντέχουν σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και με λίγη τροφή» δήλωσε.
Τόσο αυτοί όσο και τα υπόλοιπα μέλη του συνεταιρισμού, που σήμερα αριθμούν εννέα, δήλωσαν πολύ ευχαριστημένοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Ευφυούς Κτηνοτροφίας της ΑΒ Βασιλόπουλος που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Γρήγορα αντιλήφθηκαν τα οφέλη του προγράμματος από την χρήση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας που τους παρέχουν την δυνατότητα να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις εκτάσεις και τα ζώα τους.

Τεχνολογία

Το γεγονός μάλιστα ότι όλες οι πληροφορίες αποτυπώνονται σε google earth και είναι διαθέσιμες στον κτηνοτρόφο αλλά και στους τελικούς καταναλωτές είναι πολύ σημαντικό για αυτούς.

«Έτσι, η νοικοκυρά θα είναι πλέον σε θέση να γνωρίζει τί κρέας καταναλώνει η οικογένειά της» δήλωσε ο Χουσεΐν.

«Μπορούμε να έχουμε πρόβλεψη του καιρού από τον μετεωρολογικό σταθμό που έχει εγκαταστήσει το Πρόγραμμα ενώ τα ζώα μας με τα κολάρα ΙοΤ και την τεχνολογία Digitanimal θα έχουν πλέον μια ταυτότητα και εμείς θα γνωρίζουμε σε πραγματικό χρόνο την θερμοκρασία τους, τα χιλιόμετρα που διανύουν καθημερινά καθώς και πού βρίσκονται» μας είπε ο Μιχάτ.

Συνεργατες

Εξειδικευμένοι γεωπόνοι και συνεργάτες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με την έναρξη της συνεργασίας επισκέφτηκαν τους λειμώνες  και εγκατέστησαν κολλάρα IoT ως μία πρώτη επαφή με την υψηλή τεχνολογία στη κτηνοτροφία.

“Αγροτικός Κτηνοτροφικός
Συνεταιρισμός Μύκης”

» Το Πρόγραμμα θα μας βοηθήσει να πουλήσουμε πιο εύκολα το προιόν μας στην Ελληνική αγορά αλλά και να προστατέψουμε τις μονάδες μας από τυχόν κακοκαιρίες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όσους έχουν ζώα ελευθέρας βοσκής»

«Από τα πιο μεγάλα οφέλη όμως» συμπλήρωσε ο Μετίν «είναι η εδαφοβελτίωση και η ενίσχυση των βοσκοτόπων μας με την χρήση drones και τον ψεκασμό ενεργοποιητή εδάφους ώστε να καλύπτονται οι θρεπτικές ανάγκες των ζώων μας μέσα από τη βόσκησή τους, και να επιτυγχάνεται η καλύτερη απόδοση καθώς & η εξοικονόμηση στο κόστος της διατρoφής»

Το νεότερο μέλος της Ένωσης ο Μετίν πολύ εύστοχα συμπεριέλαβε τα οφέλη του Προγράμματος σε μια φράση «Η Ευφυής Κτηνοτροφία φέρνει τα λιβάδια στο κινητό μας και ανοίγει δρόμους στο μέλλον για την νέα γενιά»

gallery

προγραμμα ευφυους γεωργιας

Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Μαρίνου Αντύπα 54
Τ.Θ. 60097, 570 01, Θέρμη Θεσσαλονίκης
T: +30 2310492851

Πολιτική Απορρήτου

Όροι Χρήσης