Αγροτικός Συνεταιρισμός “ΣΠΕΚΟ ΒΡΟΝΤΟΥΣ”

Πρόγραμμα

Ευφυούς
Γεωργίας

Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας που ενισχύει την ελληνική πρωτογενή παραγωγή

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΣΠΕΚΟ ΒΡΟΝΤΟΥΣ»

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΣΠΕΚΟ ΒΡΟΝΤΟΥΣ» με έδρα το Δήμο Δίου- Ολύμπου Πιερίας  αποσκοπεί, με την ομότιμη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια των συνεταίρων, στην από κοινού προσαρμογή της παραγωγής των μελών του στις απαιτήσεις της αγοράς καθώς και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική τους ανάπτυξη μέσα σε μια κοινή επιχείρηση.
Η αναγνωρισμένη Οργάνωση Παραγωγών (Ο.Π.) με την επωνυμία ‘’Ο.Π. του ΑΣ ΣΠΕΚΟ Βροντούς’’ είναι μια θυγατρική του συνεταιρισμού που ασχολείται με συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα όπως το επιτραπέζιο σταφύλι ποικιλίας Crimson Seedless, τα ακτινίδια, τα κυδώνια και όχι μόνο. 

Επίτευξη στόχων

Για την επίτευξη των σκοπών του ο Συνεταιρισμός αναπτύσσει όχι μόνο δραστηριότητες, με τις οποίες καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της παραγωγής μεταποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, της παραγωγής, της προμήθειας γεωργικών εφοδίων, καθώς και της κατασκευής και προμήθειας των μέσων αγροτικής παραγωγής, αλλά και άλλες όπως:

  • την παραγωγή – πώληση φύλλων καπνού ποικιλίας Σ53 (Κατερίνης)
  • την πώληση αγροτικών εφοδίων  όχι μόνο για τους παραγωγούς μέλη του συνεταιρισμού, αλλά και για παραγωγούς μη μέλη του συνεταιρισμού, για το σύνολο των καλλιεργειών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Βροντούς (καπνός, επιτραπέζια σταφύλια, ελιές, σιτηρά, ρόδια, ακτινίδια, κηπευτικά)
  • την Πιστοποίηση των καπνοπαραγωγών με το Σύστημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Agro 2.1 και 2.2 από το 2007
  • την Πιστοποίηση των σταφυλοπαραγωγών μελών του συνεταιρισμού με το σύστημα Global Gap από το 2009
  • την ενημέρωση-εκπαίδευση των μελών του συνεταιρισμού για νέες καλλιέργειες, καινοτομίες στην αγροτική παραγωγή, συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα καινοτόμων καλλιεργειών

Ο Συνεταιρισμός

Τα κύρια προϊόντα του Συνεταιρισμού είναι επιτραπέζια σταφύλια ποικιλίας Crimson Seedless, ακτινίδια, ρόδια, κυδώνια και φυσικά συνεχίζουν τα μέλη του εδώ και δεκαετίες να καλλιεργούν τα καπνά Ανατολικού τύπου και ειδικότερα την αρωματική ποικιλία Κατερίνης – Σ53.

Το 80% των μελών του είναι ενεργά μέλη, ποσοστό που θα αυξηθεί με τις νέες εγγραφές. Σε αυτό βοήθησε η ύπαρξη του συσκευαστηρίου που προσελκύει νέα μέλη.

Όταν επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, στο γραφείο βρήκαμε εκτός από τον γραμματέα του,  τον γεωπόνο κ. Δημήτρη Λέινα και ένα μέλος του, από τα πιο παλιά τόσο στην ιδιότητα  όσο και στην ηλικία. Τον ρωτήσαμε ποια είναι η γνώμη του για το πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας και εάν θεωρεί σημαντικά τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό. 

«Βασίζομαι στον συνεταιρισμό» μας απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη. «Βασίζομαι στις υπηρεσίες του γεωπόνου για να μην κάνω κοστοβόρα λάθη. Όσες φορές έκανα του κεφαλιού μου, το πλήρωσα πολύ ακριβά. Έχω ενημερωθεί για τα οφέλη της τεχνολογίας αλλά για τη χρήση της εξακολουθώ να θεωρώ σημαντική την συνεργασία μου με τον γεωπόνο»

Δημιουργία του Συνεταιρισμού

Ρωτήσαμε τον κ. Λέινα, ποια ήταν η γενεσιουργός αιτία του Συνεταιρισμού. 

«Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1981 ως ΣΠΕΚΟ Βροντούς (Συνεταιρισμός Παραγωγής Εκλεκτών Καπνών Ολύμπου) από καπνοκαλλιεργητές της Βροντούς, ως ανάγκη να προστατέψουν την παραγωγή τους. Την τελευταία δεκαπενταετία, υπάρχει συνεχής ‘’στροφή’’ των παραγωγών, από την παραδοσιακή καλλιέργεια του καπνού σε πιο δυναμικές και οικονομικά συμφέρουσες καλλιέργειες όπως το επιτραπέζιο σταφύλι (Crimson Seedless) και το ακτινίδιο. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν προσπάθειες αντικατάστασης της καπνοκαλλιέργειας με καινοτόμες καλλιέργειες όπως πχ. η stevia. 
Η αιτία που δημιουργήσαμε την Οργάνωση Παραγωγών ήταν γα να ελέγχουμε την παραγωγή μας και τους παραγωγούς μας και να τιμολογείται το 100% της παραγωγής μέσα από την Οργάνωση. Ελέγχουμε όλη την διαδικασία από το χωράφι έως το ράφι, προστατεύοντας τον καταναλωτή, εντοπίζοντας και ελέγχοντας το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει σε όλα τα στάδια της διαδικασίας: να έχει το προϊόν το κατάλληλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, απαλλαγμένο από ασθένειες, με το επιτρεπτό αριθμό δραστικών, κοκ. Εκμεταλλευόμενη Επιχειρησιακά Προγράμματα, επιστρέφει στους παραγωγούς της, τα οφέλη που αποκομίζει από αυτά.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΣΠΕΚΟ, προσπαθεί χρόνο με το χρόνο να πρωτοπορήσει προσφέροντας οποιαδήποτε καινοτόμα δράση ‘’τρέχει’’ μέσω της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και με τη συμμετοχή άλλων φορέων, για το καλό των μελών του.»

Συνεργατες

Εξειδικευμένοι συνεργάτες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με την έναρξη της συνεργασίας επισκέφτηκαν τον Συνεταιρισμό εγκατέστησαν μετεωρολογικoύς σταθμούς  ως μία πρώτη επαφή με την υψηλή τεχνολογία στη γεωργία.

Στην ερώτηση πώς κρίνει την συνεργασία με μια μεγάλη εφοδιαστική αλυσίδα όπως είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος μας απάντησε ότι μια τέτοια συνεργασία είναι κίνητρο για να πετύχουνε το όραμά τους, να δώσουνε υπεραξία στο προϊόντα τους, έχοντας ως τελικό αποδέκτη  μια επιχείρηση που να μπορεί να εκτιμήσει την ποιότητα των προϊόντων του συνεταιρισμού.

Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΣΠΕΚΟ ΒΡΟΝΤΟΥΣ»

Την στιγμή που μας έλεγε αυτά ο κ. Λέινας ήρθε και ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού , ο κ. Γιώργος Νάτσιος.
Τον ρωτήσαμε εάν προέρχεται ο ίδιος από αγροτική οικογένεια. Χαμογελώντας μας απάντησε:
«Από τα πέντε μου χρόνια σπάζω καπνά……60 χρόνια στα χωράφια και 27 στον συνεταιρισμό! Πρώτα σαν ταμίας και μετά σαν Πρόεδρος. Μια ζωή εδώ! Μπήκα ένα λεβεντόπαιδο με μαύρα μαλλιά και θα τον αφήσω στους νεότερους με άσπρα. Τον αγαπώ πιο πολύ κι απ το σπίτι μου! Πιστέψτε με….τον πονάω?»
Εντυπωσιασμένοι από τις αυθόρμητες δηλώσεις του τον ρωτήσαμε γιατί.

«Διότι από μικρή ηλικία εκτίμησα και αγάπησα το συνεταιρίζεσθαι, το ισχύς εν τη ενώσει όπως έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας. ‘Εχω οράματα για αυτόν. Θέλω να κάνω ένα σούπερ μάρκετ για τα μέλη του. Βρήκα και το οίκημα. Είναι του παλιού συνεταιρισμού, ενωμένοι να κάνουμε ένα μικρό κατάστημα που να το ονομάσουμε το «σπίτι του αγρότη». Να πηγαίνουμε σε δημοπρασίες, να παίρνουμε προϊόντα και να τα παρέχουμε στα μέλη μας ώστε να ανακουφίσουμε οικονομικά τα νοικοκυριά τους. Θα δημιουργήσουμε και θέσεις εργασίας για νέα παιδιά από τον τόπο μας. Τότε θα νιώσω ότι μπορώ να αποσυρθώ ήσυχος, πρώτα όμως θέλω να βάλω τα βαγόνια στις γραμμές και μετά να αφήσω το τραίνο στους νεότερους που είναι και πιο μορφωμένοι.”
Στην κουβέντα μας επενέβει ο κ Λέινας ο οποίος μας είπε πως μέσα στις επιδιώξεις του συνεταιρισμού είναι να προσφέρει θέσεις εργασίας σε κόσμο του χωριού, και κυρίως σε νέους προκειμένου να μείνουν στα χωράφια τους και να αξιοποιήσουν την περιουσία που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους.
«Τα τελευταία δύο χρόνια με την εφαρμογή της υψηλής τεχνολογίας που εισήγαγε το πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας της ΑΒ Βασιλόπουλος και με την στενή συνεργασία της ΑΓΣ αισθάνομαι πιο ασφαλής όταν συμβουλεύω τους αγρότες μας. Μας αρέσει σαν συνεταιρισμός να διαχέουμε την πληροφόρηση, να επικοινωνούμε και με άλλους παραγωγούς από άλλες περιοχές και το πρόγραμμα συμβάλει και διευκολύνει την δημιουργία κοινότητας πράξης» πρόσθεσε ο κ. Λέινας.
Ο Πρόεδρος τότε πήρε τον λόγο και συμπλήρωσε «Η τεχνολογία μας υποστηρίζει και γενικότερα, διότι τώρα έχοντας τα δικά μας πια καταγραφικά και μετρήσεις, γνωρίζουμε τι δεν πάει καλά στην παραγωγή μας και κανένας δημόσιος οργανισμός δεν μπορεί να μας πει ότι θέλει. Φέτος για παράδειγμα, επέμεναν ότι η ζημιά που υπήρξε στις καπνοκαλλιέργειές μας οφείλονταν στη φυτόφθορα. στην υγρασία και τον καύσωνα. Εμείς όμως γνωρίζαμε ότι οφείλονταν στην υγρασία και τον καύσωνα και μπορούσαμε να επιμείνουμε με επιχειρήματα στην άποψή μας»
«Θέλουμε οι παραγωγοί να βλέπουν τον συνεταιρισμό σαν μια προστατευτική ομπρέλα. Θα σας εκμυστηρευτώ ένα ακόμη όνειρό μου για αυτόν. Θέλω να δημιουργηθεί ένα Ταμείο και πάντα με διαφάνεια να βοηθάμε τις οικογένειες των μελών του συνεταιρισμού. Ξέρετε, εάν δεν υπήρχε ο Συνεταιρισμός, πολλοί παραγωγοί δεν θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν διότι δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους που χρειάζονται. Γι’ αυτό αγαπώ τον Συνεταιρισμό. Γι’ αυτό τα μέλη μας τον βλέπουν σαν δεύτερο σπίτι τους»
Όταν ξεναγηθήκαμε στο συσκευαστήριο του συνεταιρισμού διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι πως πολλοί από τους κοινωνικούς στόχους του Συνεταιρισμού σε ότι αφορά την απασχόληση γυναικών και νέων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί

Gallery

προγραμμα ευφυους γεωργιας

Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Μαρίνου Αντύπα 54
Τ.Θ. 60097, 570 01, Θέρμη Θεσσαλονίκης
T: +30 2310492851

Πολιτική Απορρήτου

Όροι Χρήσης