Στόμιο Λαρίσης

Πρόγραμμα

Ευφυούς
Γεωργίας

Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας που ενισχύει την ελληνική πρωτογενή παραγωγή

“Μπαλμπούζης Fruits”

Πέραν της προφανούς οικολογικής αξίας και περιβαλλοντικής ομορφιάς, το Δέλτα Πηνειού είναι μια περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για την καλλιέργεια του ακτινιδίου και άλλων αγροτικών καλλιεργειών όπως μήλων, αχλαδιών, κάστανων, κερασιών, ελιάς, πατάτας και ξηρών καρπών.
Στην περιοχή αυτή, και πιο συγκεκριμένα στο Στόμιο Λαρίσης, ο Γιώργος Μπαλμπούζης καλλιεργεί ακτινίδια και έχει ιδρύσει την δική του εταιρία παραγωγής και εμπορίας με τον διακριτικό τίτλο «Μπαλμπούζης Fruits”
“ H ανάγκη με έσπρωξε να ιδρύσω την δική μου εταιρία» μας είπε όταν τον επισκεφθήκαμε στην έδρα του, όπου βρίσκεται και το συσκευαστήριό του.

Balbouzis Olympus Fruits
Τ.: +30 6974811392 | +30 6909086471
F:+30 2410 579775
E-mail: info@balbouzis.gr

Η εξέλιξη

«Ένας έμπορος, πολλά χρόνια πριν, ήρθε στο χωράφι μου και προσπάθησε να  πάρει την συγκομιδή μου σε πολύ χαμηλή τιμή. Ήξερα βέβαια ότι αυτή είναι η τακτική των εμπόρων. Αλλά μου κακοφάνηκε τόσο που πήρα την απόφαση να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου. Αγόρασα λοιπόν κλούβες και ένα  ψυγείο της κακιάς ώρας. Μάζεψα την παραγωγή μου και την έβαλα στην αποθήκη χωρίς ουσιαστικά να ξέρω τίποτε. Περνούσα κάθε μέρα και τα έπιανα και μόλις ξεχώριζα τα μαλακά τα φόρτωνα στο αυτοκίνητο και γυρνούσα σε όλη την Ελλάδα για να τα πουλήσω. Έτσι ξεκίνησα!

Πρώτη χρονιά πούλησα στις αγορές της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Δεν κέρδισα τίποτε αλλά έμαθα πολλά και γνώρισα πολύ κόσμο. Την δεύτερη χρονιά εμπορεύτηκα και τα ακτινίδια του γείτονα, και κάθε χρονιά μεγάλωνα τις δουλειές μου μ’ αυτόν τον τρόπο. Είμαι ήδη στον 8ο χρόνο. Σιγά σιγά λοιπόν, χρόνο με τον χρόνο, με δειλά αλλά αποφασιστικά βήματα, πολύ οικονομία και σκληρή δουλειά, δημιούργησα αυτό το συσκευαστήριο που βλέπετε. Καλλιεργώ 40 στρέμματα δικά μου ενώ για να ανταποκριθώ στις ανάγκες της αγοράς αγοράζω ακτινίδια και από τους άλλους παραγωγούς της περιοχής τα οποία αποθηκεύω στα σύγχρονα πλέον ψυγεία μου. 

{

Διαπραγματεύομαι με τις αγορές 1000 περίπου τόνους ακτινίδια. Μόλις 150 από αυτούς είναι δικοί μου, τους υπόλοιπους όπως σας είπα τους αγοράζω. Το 80% φεύγει στο εξωτερικό. Εξάγουμε στην Ισπανία, Ιταλία, Ντουμπάι, Κατάρ και Αμερική. Ο μεγαλύτερος όμως ανταγωνιστής μας είναι η Ιταλία»

Στην ερώτησή μας γιατί μας απάντησε ότι οι Ιταλοί έχουν εμπορικό μυαλό και έχουν κάνει τις καλύτερες διασυνδέσεις με τους αγοραστές διεθνώς.

«Να φανταστείτε, πρόσθεσε, πως ένας από αυτούς που γνώρισα, επειδή το logo του δεν ήταν ευανάγνωστο στους Κινέζους πελάτες του άλλαξε τον τίτλο, τη συσκευασία και το logo ώστε να προωθήσει καλύτερα το προϊόν του στην Κίνα. Πριν εξάλλου κατασκευάσω το δικό μου συσκευαστήριο, στην Ιταλία πήγα για να πάρω ιδέες.»

Συνεργατες

Ο Γιώργος είναι πολύ θετικός στις  νέες τεχνολογίες και γι αυτόν τον λόγο αγκάλιασε το πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας της ΑΒ Βασιλόπουλος. Σε συνεργασία με τους γεωπόνους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής έχει εγκαταστήσει στα χωράφια του μετεωρολογικό σταθμό ενώ φιλοξενεί και κεραία LoRa στην οποία μπορούν να συνδεθούν μέχρι και 1000 αισθητήρες που θα βρίσκονται στα χωράφια της περιοχής. Από τα δεδομένα που παράγονται επωφελούνται και οι άλλοι παραγωγοί που συμμετέχουν στη δράση. 

“Μπαλμπούζης Fruits”

Χρησιμότητες

Η χρησιμότητά τους είναι εύκολα κατανοητή από όλους διότι με την υψηλή τεχνολογία, επιχειρούν πλέον να σταματήσουν το εμπειρικό πότισμα και έτσι να προστατεύσουν την καλλιέργειά τους από ασθένειες ριζικού συστήματος και ιδιαίτερα από τη φυτόφθορα.

Εξάλλου, όπως μας δήλωσε «…μόνο με συνέργειες μπορούμε να πάμε μπροστά. Αν ο καθένας μας αναλάβει το κομμάτι που γνωρίζει καλύτερα, πράγμα που ήδη άτυπα κάνουμε όταν συναντιόμαστε με τους παραγωγούς της Κατερίνης και της Βέροιας, όπως συζητάμε, η παραγωγή και εμπορία του ακτινιδίου θα γίνει ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές.»

Ο Γιώργος συμπλήρωσε ότι η κόρη του, που είναι 23 ετών και χημικός, είναι το νέο αίμα της επιχείρησής του.

«Πλέον θα μπορώ να ασχολούμαι αποκλειστικά με την παραγωγή και την εμπορία, αφήνοντας την μεταποίηση και τυποποίηση στους επιστήμονες». Δεν σας κρύβω ότι στα άμεσα σχέδιά μας είναι να προχωρήσουμε και σε παραγωγή νέων καινοτόμων για εμάς προϊόντων όπως τα αποξηραμένα ακτινίδια» δήλωσε με περηφάνια, κλείνοντας την συζήτησή μας.

gallery

προγραμμα ευφυους γεωργιας

Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Μαρίνου Αντύπα 54
Τ.Θ. 60097, 570 01, Θέρμη Θεσσαλονίκης
T: +30 2310492851

Πολιτική Απορρήτου

Όροι Χρήσης