Αμπελώνες Παγγαίου

Πρόγραμμα

Ευφυούς
Γεωργίας

Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας που ενισχύει την ελληνική πρωτογενή παραγωγή

ΟΜΑΔΑ «ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ»

Σε μια περιοχή με αιώνες ιστορίας και εμπειρίας στην αμπελοκαλλιέργεια, στους πρόποδες του όρους  Παγγαίου και πιο συγκεκριμένα στις Ελευθέρες Καβάλας, παλιοί και νέοι παραγωγοί αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μια ομάδα παραγωγών με το όνομα «Αμπελώνες Παγγαίου».

Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά παραγωγοί, ξεφεύγοντας από το παλαιότερο νομικό σχήμα των συνεταιρισμών με την βαθειά εμπειρία  και τις δεξιότητές τους λειτουργούν ως μέντορες των νεώτερων ενώ οι νέοι προσφέρουν στην ομάδα τις γνώσεις τους σε νέες τεχνολογίες.

Όπως τόνισε και ο επικεφαλής της ομάδας κ. Νικόλαος Μάρτος τα οφέλη και η κοινή ανάγκη υπήρξαν μεγαλύτερα από τις γκρίνιες και τις αμφισβητήσεις για την δημιουργία ενός ομοειδούς σχήματος με κοινά ενδιαφέροντα:

k

Ναι, στην αρχή ήταν δύσκολα!

Όμως η ανάγκη να ξεφύγουμε από τους μεσάζοντες και να πετύχουμε καλύτερη τιμή για τα προϊόντα μας , μας ένωσε. Όσοι μοιραζόμαστε το ίδιο αναπτυξιακό όραμα και αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να έχουμε δυνατή παρουσία στην αγορά, μείναμε στην ομάδα. Όσοι είχαν διαφορετική φιλοσοφία ή επεδίωκαν προσωπικό και μόνο κέρδος μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έφυγαν.
Η ομάδα προχωράει κανονικά και ακολουθεί  αναπτυξιακό πρόγραμμα έχοντας στις τάξεις της όλους όσοι μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία. Έτσι τώρα, η ομάδα συνολικά έχει 260 στρέμματα καλλιέργειας και δυναμική παραγωγής 700 τόνους πολύ υψηλής ποιότητας επιτραπέζια σταφύλια.

Σε συνεργασία με τις ομάδες

ΣΠΕΚΟ Βροντούς, Αιγές Κρύας Βρύσης και «Μακεδονικοί Αμπελώνες»  Κιλκίς ξεπερνάμε τους 1500 τόνους και έχουμε ως στόχο να βγούμε  όλοι μαζί στην αγορά. Σαν ισχυρή  ομάδα μπορούμε  να απευθυνθούμε σε μία εταιρία που κάνει εισαγωγές,  σε καλές αγορές του εξωτερικού και να πετύχουμε καλύτερη τιμή. Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να  δημιουργήσουμε κοινή τιμολογιακή πολιτική, αλλά και να πετύχουμε καλύτερες τιμές σε προμήθειες υλικών όπως π.χ. λιπάσματα και άλλα προϊόντα.
Επίσης, έχοντας το δικό μας brand name το προϊόν μας αποκτάει ταυτότητα και κάθε υπεραξία στο εξής θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουμε περισσότερο βιώσιμοι.»

Κοινή βούληση

Εντυπωσιακή ήταν η κοινή τους βούληση να απεμπλακούν από περιστασιακούς γεωπόνους που ενεργούν μόνο ως έμποροι εισροών,  και να κάνουν ουσιαστικές συνεργασίες με γεωπόνους που θα τους επισκέπτονται στις καλλιέργειές τους και θα τους μεταδίδουν γνώσεις απαραίτητες για την σωστή καλλιέργεια, διδάσκοντάς τους τις νέες τεχνολογίες που είναι πλέον διαθέσιμες στην αγορά και απαραίτητες προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικοί και στην ευρωπαϊκή αγορά.
Μόλις πληροφορήθηκαν από τον επικεφαλής της ομάδας παραγωγών «Μακεδονικοί Αμπελώνες» για το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας της ΑΒ Βασιλόπουλος ήρθαν αμέσως σε επαφή με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή προκειμένου να ενταχθούν και αυτοί στο Πρόγραμμα αποκομίζοντας τα οφέλη της τεχνολογίας.

Συνεργατες

Εξειδικευμένοι γεωπόνοι και συνεργάτες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με την έναρξη της συνεργασίας επισκέφτηκαν τις αμπελοκαλλιέργειες και εγκατέστησαν μετεωρολογικό σταθμό και αισθητήρες ως μία πρώτη επαφή με την υψηλή τεχνολογία στη γεωργία.

Η ομάδα παραγωγών
«Αμπελώνες Παγγαίου»

καλλιεργεί με ιδιαίτερη φροντίδα συνδυάζοντας την εμπειρία και την νέα γνώση που προσφέρει η τεχνολογία επιτραπέζια σταφύλια που αντανακλούν την ιδιαιτερότητα του οικοσυστήματος του Παγγαίου. Πρόκειται για την ποικιλία Σουλτανίνα ως επί το πλείστον και Crimson seedless σε μικρότερο βαθμό, ποικιλίες που εγκλιματίστηκαν πλήρως στο μικροκλίμα της περιοχής.

Όλα τα μέλη της ομάδας, παρόλο που ανήκουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, αναζητούν συνεχώς νέες γνώσεις και νέες ποικιλίες ώστε να ενισχύσουν την θέση τους στην αγορά.

Παραμένουν δε πιστοί στην δημιουργία ποιοτικών προϊόντων μέσα από μια παραγωγική διαδικασία που σέβεται το περιβάλλον και αναδεικνύει τον τόπο τους.

gallery

προγραμμα ευφυους γεωργιας

Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Μαρίνου Αντύπα 54
Τ.Θ. 60097, 570 01, Θέρμη Θεσσαλονίκης
T: +30 2310492851

Πολιτική Απορρήτου

Όροι Χρήσης