“ΦΑΡΜΑ ΦΩΤΙΑΔΗ”
Η μεγαλύτερη μονάδα εκτροφής μαύρου χοίρου στην Ελλάδα
Πρόγραμμα
Ευφυούς
Γεωργίας
Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας που ενισχύει την ελληνική πρωτογενή παραγωγή
Η μεγαλύτερη μονάδα εκτροφής μαύρου χοίρου στην Ελλάδα
O Νίκος Φωτιάδης, ιδιοκτήτης της «Φάρμας Φωτιάδη» της μεγαλύτερης μονάδας εκτροφής μαύρου χοίρου στην Ελλάδα και αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) μας φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του και μας μίλησε για τον περιβόητο μαύρο χοίρο και την ιστορία της φάρμας του.
Mόλις το 1925 μέλη της οικογένειας Φωτιάδη εγκαθίστανται στην Εξοχή, ένα μικρό χωριό στα λιβάδια στην περιοχή του Ολύμπου και αφιερώνεται στην εκτροφή χοίρων στην ίδια έκταση που βρισκόταν η φάρμα του παππού του σημερινού προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
«Από τότε η οικογένεια μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την χοιροτροφία και η παράδοση αυτή έφτασε πλέον στην 5η γενιά.
“Ο προπάππους μου ήλθε στην περιοχή από τον Πόντο, με τις ανταλλαγές πληθυσμών, που γίνονταν με τους Τούρκους. Και συνέχισε να ασχολείται με τη χοιροτροφία, όπως ακριβώς έκανε και στην ιστορική μας πατρίδα. Ο μαύρος χοίρος υπήρχε στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο από τα αρχαία χρόνια” μας είπε ο Νίκος.
Το 1996, η φάρμα ενσωματώνει μία ορεινή περιοχή 300.000 τ.μ. όπου τα αγριογούρουνα ζούνε και εκτρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ δύο χρόνια αργότερα, ξεκινάει να τροφοδοτεί με κρέας αγριογούρουνου εμπορικές αλυσίδες και super market. To Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί μία εκτεταμένη έρευνα στην ποιότητα του κρέατος και το 1999, τα αγριογούρουνα της φάρμας Φωτιάδη αναγνωρίζονται ως ένα ξεχωριστό είδος, αποτέλεσμα της φυσικής εξέλιξης τους μέσα στα χρόνια λόγω του μοναδικού περιβάλλοντος, υψόμετρου, διατροφής και κλίματος στο οποίο ζουν. Το κρέας αγριόχοιρου της φάρμας βρέθηκε να έχει μία μοναδική σύνθεση, χαμηλή σε ενδομυϊκό λίπος και υψηλή σε πρωτεΐνη, ιχνοστοιχεία και μέταλλα πολύτιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Στη δεκαετία του 2000 η φάρμα Φωτιάδη εξελίσσεται σε πρότυπη μονάδα για την εκπαίδευση και την έρευνα των φοιτητών της κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. ενώ το 2005 ολοκληρώνεται το σύγχρονο εργοστασιό της για την επεξεργασία και παραγωγή κρέατος ως μέρος ενός επενδυτικού προγράμματος 2 εκατ. ευρώ. Δύο χρόνια μετά η εταιρεία ολοκληρώνει μία ακόμη επένδυσης ύψους 1,45 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και γραμμές παραγωγής για αλλαντικά.
Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας είναι η υλοποίηση επένδυσης της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων εκτροφής. Υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης για την παραγωγή και χρήση ηλιακής ενέργειας.
Το 2010, η Φάρμα Φωτιάδη εντάχθηκε και εφάρμοσε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Qubic”, το οποίο αφορούσε στη διάσωση της αυτόχθονης ελληνικής φυλής μαύρου χοίρου και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας από το κρέας του.
“Την πρόσκληση για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα τη λάβαμε από το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης) που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη” μας επισήμανε ο Νίκος.
Στην ερώτησή μας πού οφείλεται η ιδιαίτερη γεύση του κρέατος αυτού, ο κ. Φωτιάδης μας είπε:
“Στον ορεινό βοσκότοπο περιέχονται και σταβλικές εγκαταστάσεις 1.450 τ.μ. και άρα, η εκτροφή των ζώων είναι ημι-εκτατική. Οι μάνες και τα αρσενικά ζούνε στις σταβλικές εγκαταστάσεις και τα παράγωγα από τον 5ο μήνα οδηγούνται στον ορεινό βοσκότοπο όπου ζούνε ευτυχισμένα, για 5 μήνες , στο φυσικό τους περιβάλλον, όπου καθημερινά διανύουν περίπου 2-3 χιλιόμετρα .
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να έχουμε εξαιρετικής ποιότητας κρέας με ελάχιστο ενδομυικό λίπος, πλούσιο σε σίδηρο , πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα πολύτιμα στον οργανισμό μας.
«Είμαστε στις παρυφές του Ολύμπου. Θέλαμε το γουρούνι, που είναι δώρο πολιτιστικό, κληρονομιά ελληνική, να το ταυτίσουμε με μία άλλη κληρονομιά μας που είναι η ελιά. Εμείς στο δικό μας το γουρούνι δίνουμε ελιά όλο τον χρόνο, την οποία συμπληρώνουμε στη διατροφή του και το έχουμε κατοχυρώσει με παγκόσμια πατέντα. Διαπιστώσαμε ότι απογειώνει διατροφικά το γουρούνι και κάνει τη διατροφική του αξία μοναδική.»
Στην ερώτησή μας πώς προέκυψε αυτή η ιδέα ο κ. Φωτιάδης μας είπε:
«Στην Ισπανία τους ιβηρικούς χοίρους τους ταΐζουν βελανίδια. Το ίδιο επιδίωξαν να εφαρμόσουν και στους μαύρους χοίρους της Φάρμας Φωτιάδη, ωστόσο η αρνητική απάντηση του δασαρχείου, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, συνετέλεσε θετικά για την επιχείρηση. Αφού το δασαρχείο δεν μας επέτρεψε να μαζεύουμε τα βελανίδια από το δάσος, προκειμένου να θρέφουμε τους χοίρους, αναγκαστήκαμε να σκεφτούμε τι άλλο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Έτσι, μας ήρθε η ιδέα να ταΐσουμε το εθνικό μας γουρούνι με τον εθνικό μας καρπό που είναι η ελιά!”
Η Φάρμα Φωτιάδη πρόσφατα έκλεισε στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος, την οποία η εταιρεία θα προμηθεύει με τα προϊόντα της.
Τα λεγόμενα του κ. Φωτιάδη επιστέγασε μια (όπως μας είπε) γευστική δοκιμή που όμως στην πραγματικότητα ήταν ένα λουκούλλειο γεύμα με λουκάνικα, burgers, σουτζουκάκια, αλλαντικά αλλά και σπάλα μαύρου χοίρου άνευ οστού, καρυκευμένη με τσάι Ολύμπου. Μοναδικές γεύσεις όπως μοναδική ήταν και η φιλοξενία που μας επιφύλαξε ο Πρόεδρος της φερώνυμης φάρμας, κ. Νίκος Φωτιάδης.
προγραμμα ευφυους γεωργιας
Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Μαρίνου Αντύπα 54
Τ.Θ. 60097, 570 01, Θέρμη Θεσσαλονίκης
T: +30 2310492851