“OMAΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΑΣΩΝ ΤΡΙΛΟΦΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ”

Πρόγραμμα

Ευφυούς
Γεωργίας

Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας που ενισχύει την ελληνική πρωτογενή παραγωγή

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΑΣΩΝ ΤΡΙΛΟΦΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Η γεωπόνος του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Εργων  κ. Κατερίνα Δουρβανάκη κατά την τακτική επίσκεψή της στον Τρίλοφο Κατερίνης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της κοινότητας Τριλόφου που είναι μέλος της ομάδας παραγωγών πράσων κ. Νικόλαο Ελευθεριάδη.

Η άτυπη αυτή ομάδα παραγωγών πράσου  ιδρύθηκε το 2020 με παρότρυνση των τοπικών παραγόντων και συγκεκριμένα του προέδρου της κοινότητας και με την συνεργασία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

k

Tι όμως ένωσε τους τοπικούς παραγωγούς και γιατί επέλεξαν την παραγωγή πράσου?

«Οι παραγωγοί μας που είναι στην πλειονότητα νέοι σε ηλικία, ασχολούνταν και ασχολούνται ακόμη  με την καλλιέργεια του καπνού, η οποία όμως απαιτεί πολλές εργατοώρες γι αυτό και εργάζονται οικογενειακά με πολλές ώρες προσωπικής εργασίας τόσο για να μειώσουν τα κόστη όσο και γιατί γίνεται όλο και πιο δύσκολη η εύρεση ξένων εργατικών χεριών. Έτσι εκδηλώθηκε η κοινή επιθυμία  να δοκιμάσουμε και κάποιες άλλες καλλιέργειες, που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν  στην περιοχή» μας είπε ο κ. Ελευθεριάδης.

\

«Έναυσμα αποτέλεσε η δική μου διαμεσολάβηση με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή καθώς χρειαζόμασταν την γνώση αλλά και τα πρωτοπόρα εκείνα «εργαλεία» και μέσα όπως αισθητήρες, κομπόστ, μικροοργανισμοί, κλπ που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε δύο βασικά προβλήματα. Τα ζιζάνια και την αύξηση της γονιμότητας των εδαφών μας. Η Σχολή με τους εξειδικευμένους γεωπόνους του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Εργων και τους συνεργάτες της μας μύησε στην καλλιέργεια των κηπευτικών και ειδικά  του πράσου διότι είναι μια χειμερινή καλλιέργεια συμπληρωματική του καπνού . Επίσης σημαντική ήταν και η συμβολή του κ.Φωτιάδη, τοπικού επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της χοιροτροφικής μονάδας μαύρου χοίρου με το ενδιαφέρον του για την αγορά της παραγωγής τους»

Η ομάδα μας αποτελείται απο  τρία άτομα, όλοι κάτοικοι του Τριλόφου αλλά υπάρχουν και άλλοι δύο τουλάχιστον νέοι που ενδιαφέρθηκαν να συμπεριληφθούν στην ομάδα» συμπλήρωσε ο κ. Ελευθεριάδης.

Τον ρωτήσαμε σε τι αποσκοπεί η ομάδα. 

«Στόχος μας είναι να καλλιεργούν οι παραγωγοί της ομάδος τα ίδια είδη κηπευτικών ώστε να μπορούν  να προμηθευτούν μέσω προγραμμάτων ειδικό μηχανικό εξοπλισμό και να τον μοιράζονται αντί να αγοράζει ο καθένας από μόνος του τα απαραίτητα εργαλεία. Η έλλειψη των κατάλληλων μηχανημάτων είναι ένα από τα κύρια προβλήματα όπως και η αναζήτηση των καλλιεργειών που θα τους δώσει καλές αποδόσεις και τιμές. Προσδοκούμε να πετύχουμε καλές αποδόσεις με την αύξηση της γονιμότητας των εδαφών, την καταπολέμηση των ζιζανίων και τις κατάλληλες ποικιλίες και μηχανήματα. Έτσι, θα μπορούμε να υπολογίσουμε τις ποσότητες παραγωγής και ενωμένοι να αναζητήσουμε διόδους στα κανάλια της αγοράς ικανοποιώντας τους εμπόρους σε ποσότητες.

Απώτερος στόχος μας, συνέχισε, είναι ένα προϊόν που θα το αναδείξουμε ως τοπικό και θα μας ανοίξει τον δρόμο ακόμη και για εξαγωγές.

Τα κατάλληλα μηχανήματα, η σωστή συμβουλευτική , η χρήση  καινοτόμων τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας και μικροοργανισμών, η εκπαίδευσή μας σε τομείς όπως στο marketing θεωρούμε ότι είναι μέσα επίτευξης των στόχων της ομάδας αλλά και επίλυσης κάποιων καίριων προβλημάτων όπως η υψηλή τιμή του νερού ποτίσματος των χωραφιών μας.» 

Οι  φωτογραφίες που συνοδεύουν την συνέντευξη είναι από την συνάντησή των γεωπόνων της Σχολής με τους παραγωγούς, μπροστά  στα κομπόστ που παρασκεύασαν με την καθοδήγηση του  κ. Βαγγέλη Μακρή, συνεργάτη της Σχολής, από κοπριά αλόγων  από τον ιππικό του κ. Ελευθεριάδη ψεκασμένο με μικροοργανισμούς. Κομπόστ  όμως παρασκευάστηκε και από κοπριά προβάτων που έχει στη φάρμα του άλλο μέλος της ομάδας ψεκασμένο με μικροοργανισμούς εξυπηρετώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Τα κομπόστ παρέμειναν σκεπασμένα τουλάχιστον 2 μήνες και η επίσκεψη αποσκοπούσε στην διαπίστωση εάν ολοκληρώθηκε η αναερόβια ζύμωση, δηλαδή εάν είναι έτοιμα ώστε να εφαρμοστούν στα κτήματα που θα φυτευτούν οι καλοκαιρινές καλλιέργειες, για αύξηση της γονιμότητας του εδάφους με την χρήση της τεχνολογίας μικροοργανισμών. 

προγραμμα ευφυους γεωργιας

Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Μαρίνου Αντύπα 54
Τ.Θ. 60097, 570 01, Θέρμη Θεσσαλονίκης
T: +30 2310492851

Πολιτική Απορρήτου

Όροι Χρήσης