Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας “ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ”
Πρόγραμμα
Ευφυούς
Γεωργίας
Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας που ενισχύει την ελληνική πρωτογενή παραγωγή
Συνεταιρισμος Αιγοπροβατοτροφων Ελασσονας “ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ”
Ο Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας “ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ” ιδρύθηκε το 2012 με έδρα την Ελασσόνα, στην επαρχία της οποίας και δραστηριοποιείται. Αποτελείται από 140 μέλη. Θεμελιώδης αρχή του Συνεταιρισμού είναι η επένδυση στην συλλογικότητα. Επένδυση που αποσκοπεί στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η δυναμική των τυροκομικών προϊόντων και του κρέατος με τοπική αναφορά σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας της ευφυούς κτηνοτροφίας.
Πως λειτουργούμε
«Είμαστε ένας συνεταιρισμός που λειτουργεί με βάση τον Νόμο 4016 /2016. Ουσιαστικά λειτουργούμε σαν ανώνυμη εταιρία με την διαφορά ότι δεν έχουμε μετόχους αλλά μέλη – συνεταίρους.» δήλωσε ο Αναστάσιος Γκουγκουλιάς, διευθύνων σύμβουλος του Συνεταιρισμού.
«Πέραν των δραστηριοτήτων μας που είναι κυρίως η τυροκόμηση και το κρέας, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα μέλη μας στην εμπορική διαχείριση των μονάδων τους ώστε να είμαστε ένας παραγωγικός συνεταιρισμός και να έχουμε κέρδος.
Το 80% του τζίρου του συνεταιρισμού προέρχεται από το γάλα και το 15-20% από το κρέας.
Πιο συγκεκριμένα, 98 κτηνοτροφικές μονάδες στην επαρχία της Ελασσόνας,δηλαδή 45.000 αιγοπρόβατα, που βόσκουν στα λιβάδια της περιοχής στις παρυφές του Ολύμπου, παράγουν 8.000 τόνους γάλα ετησίως από τους οποίους οι 6.800 είναι πρόβειο και οι 1.200 γίδινο. Το γάλα αυτό διοχετεύεται σε 5 τυροκομεία στην Θεσσαλία.
Οι κτηνοτρόφοι μας σφάζουν σε τοπικά σφαγεία στο Μεσοχώρι και στην Καλλιθέα και το εμπορευόμαστε με μεγάλες εταιρίες, κυρίως τοπικές.
Προϊόν με ονομασία Προέλευσης
Είμαστε περήφανοι για τα προϊόντα της περιοχής μας, που είναι με τοπική αναφορά, είτε είναι το τυρί (φέτα Ελασσόνας, νιβατό Βερδικούσας, κλπ), είτε είναι το κρέας, το μοναδικό έως τώρα κρέας-προϊόν με Ονομασία Προέλευσης, που αναφέρεται επίσης στην περιοχή της δραστηριοποίησής του,
«Π.Ο.Π. αρνάκι – κατσικάκι Ελασσόνας»
Δημιουργία του Συνεταιρισμού
Στην ερώτηση ποια ανάγκη τους οδήγησε στην δημιουργία του Συνεταιρισμού, ο κ. Γκουγκουλιάς μας απάντησε:
«Δεν πήγαινε άλλο! Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και τις προκλήσεις. Συνειδητοποίησαν ότι κατά μόνας, δεν μπορούσαν να διοχετεύσουν την παραγωγή τους με κέρδος.»
«Τώρα πια ο συνεταιρισμός προγραμματίζει για λογαριασμό των μελών του την παραγωγή του γάλακτος σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς και διαπραγματεύεται με τους επωφελέστερους για τα μέλη του όρους τη διάθεση του συνόλου παραγωγής του γάλακτος και του κρέατος. Ο συνεταιρισμός είναι και ένα εργαλείο προκειμένου να επιτύχουμε μείωση του κόστους παραγωγής μέσω οικονομιών κλίμακας στον τομέα των προμηθειών αλλά και στην εμπορία κτηνοτροφικών εφοδίων, ζωοτροφών, συμπληρωμάτων, κλπ. Επιπλέον, ο παραγωγός έχει τις ζωοτροφές ετοιμοπαράδοτες στο στάβλο του χωρίς να ασχοληθεί με την αναζήτηση τους.
Συνεργατες
Εξειδικευμένοι συνεργάτες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με την έναρξη της συνεργασίας επισκέφτηκαν τον Συνεταιρισμό εγκατέστησαν μετεωρολογικoύς σταθμούς ως μία πρώτη επαφή με την υψηλή τεχνολογία στη κτηνοτροφία.
Συνεταιρισμος Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσονας “ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ”
»Σήμερα τα μέλη του Συνεταιρισμού κατά μέσο όρο είναι 35 – 40 ετών. Οι μεγαλύτεροι είναι κτηνοτρόφοι τρίτης γενιάς. Ειδικά οι νεότεροι έχουν όρεξη για γνώση και είναι πολύ ανοιχτοί στην εισαγωγή της ύψηλής τεχνολογίας μέσω του Προγράμματος Ευφυούς Κτηνοτροφίας της ΑΒ Βασιλόπουλος. Έτσι, δέχθηκαν με μεγάλες προσδοκίες τους ζωοτέχνες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής καθώς και τους τεχνικούς συνεργάτες της προκειμένου να εισάγουν την τεχνολογία στις μονάδες τους. Αρχικά επιλέχθηκαν δύο μονάδες που είναι καλύτερα οργανωμένες, όπου θα δοκιμαστεί η τεχνολογία και μετά θα ενημερωθούν και τα υπόλοιπα μέλη για τα οφέλη της και θα εκπαιδευτούν κατάλληλα. Οι μονάδες αυτές ουσιαστικά θα κάνουν την πιλοτική εφαρμογή και θα λειτουργήσουν ως «κράχτες» για τους υπόλοιπους παραγωγούς. Τα άμεσα οφέλη βέβαια θα είναι η τεχνογνωσία και η εκπαίδευση. Θεωρώ ότι είναι μια καλή βάση, μια πόρτα που ανοίγει προκειμένου να ετοιμαστούμε να μπούμε σε πιο απαιτητικές αλλά και κερδοφόρες αγορές που είναι πχ η Ιαπωνία ή και η Αμερική. Πείσε τον Ιάπωνα να τρώει φέτα! Πλέον και οι μεγάλες εταιρίες στρέφουν το βλέμμα τους προς τα εκεί, διότι οι κλασσικές αγορές είναι κορεσμένες. Ενωμένοι οι κτηνοτρόφοι και εξοπλισμένοι με γνώσεις και τεχνολογία θα μπορέσουν να διαγράψουν μια κερδοφόρα πορεία προς αυτήν την κατεύθυνση.»
Τον ρωτήσαμε εάν είναι ανοιχτοί στην είσοδο νέων μελών και ποια είναι η στάση του απέναντι στην δημιουργία κοινότητας πράξης.
«Φυσικά και είμαστε θετικοί. Πρέπει να υπάρχει ανάδραση! Μόλις πρίν από ένα χρόνο δημιουργήθηκε ο κλαδικός συνεταιρισμός. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να είναι οργανωμένοι και να ανταλλάσουν τεχνογνωσία και δεδομένα ώστε να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.
»Εννοείται πώς είμαστε ανοιχτοί στην είσοδο νέων μελών στον δικό μας συνεταιρισμό αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν μέσα τους το «συνεταιρίζεσθαι», την ομαδικότητα και την συλλογικότητα. Πρέπει να μπορούν και να θέλουν να ανταποκριθούν στα αυστηρά κριτήρια που θέλουμε να τηρούν τα μέλη μας ως προς την ποιότητα της παραγωγής», συμπλήρωσε ο κ. Γκουγκουλιάς.
προγραμμα ευφυους γεωργιας
Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Μαρίνου Αντύπα 54
Τ.Θ. 60097, 570 01, Θέρμη Θεσσαλονίκης
T: +30 2310492851