Στελέχη του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευφυούς Γεωργίας, επισκέφθηκαν την ιστορική για την ποικιλία Ξινόμαυρο Γουμένισσα στους πρόποδες του όρους Πάικου του νομού Κιλκίς και συζήτησαν με το προεδρείο του συνεταιρισμού «Αμπελώνες Γουμένισσας» για τα σχέδια και τις ευκαιρίες που τους παρέχει το πρόγραμμα αυτό.
Οι ποικιλίες που διαθέτει ο συνεταιρισμός είναι: ΠΟΠ Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα και ΠΓΕ Μαλαγουζιά, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει στην ελληνική ποικιλία Ασύρτικο.
Με σύμμαχο την τεχνολογία το Πρόγραμμα που είναι μια πρωτοβουλία της ΑΒ Βασιλόπουλος βοηθά τους παραγωγούς να μείνουν και να συνεχίσουν να αναδεικνύουν τον διατροφικό πολιτισμό της χώρας μας.
«Η τοποθέτηση μετεωρολογικών σταθμών συμβάλει όχι μόνο στη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και στην βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας του σταφυλιού» τόνισε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Αντώνης Ρήτος, που μαζί με τα μέλη του προεδρείου συνόδευσαν τα στελέχη στον τρύγο που τώρα ολοκληρώνεται .
Η επίσκεψη έκλεισε με την ξενάγηση σε κελάρι που χρονολογείται από το 1850 και μαρτυρά την ιστορικότητα της αμπελουργίας στην περιοχή.