ΥΛΙΚΑ
2 μεγάλες πατάτες σε μέτρια κομμάτια
2 μεγάλες γλυκοπατάτες σε μέτρια κομμάτια
600 g κολοκύθα σε μέτρια κομμάτια
φινόκιο σε μέτρια κομμάτια
6 μεγάλα καρότα σε μέτρια κομμάτια
3 πράσα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
1/2 κουνουπίδι χωρισμένο σε μπουκετάκια
100 ml ελαιόλαδο
2-2½ λίτρα ζωμός λαχανικών ή νερό
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου χοντροσπασμένοι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
γιαούρτι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά μαζί για 8-10’, ανακατεύοντας συνεχώς.
2. Προσθέτουμε τα 2 lt ζωμό, τη δάφνη, τον κόλιανδρο και αλατοπίπερο. Βράζουμε τη σούπα σε μέτρια θερμοκρασία για 30’ ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε το δαφνόφυλλο και πολτοποιούμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ ή την αδειάζουμε στο μπλέντερ και, αφού την πολτοποιήσουμε, την επαναφέρουμε στην κατσαρόλα.
4. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και, αν δούμε ότι είναι πολύ παχύρρευστη, προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Αφήνουμε να βράσει για 2-3’ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
5. Σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας στο κέντρο με 1 κουταλιά γιαούρτι, αν θέλουμε, και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βελουτέ λαχανικών