Τέρπυλλος Κιλκίς

Πρόγραμμα

Ευφυούς
Γεωργίας

Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας που ενισχύει την ελληνική πρωτογενή παραγωγή

Διαμορφώνοντας το αύριο της ελληνικής αμπελουργίας – το παράδειγμα των
«Μακεδονικών Aμπελώνων»

«Εγώ, τρόπο να δω με τα μάτια μου τι γίνεται κάτω και μέσα στα φυτά μου δεν έχω. Η τεχνολογία έχει. Εγώ, τρόπο να συνομιλήσω με τον Θεό για να μου πει πότε θα βρέξει δεν έχω. Η τεχνολογία έχει»
Με αυτά τα λόγια ο νόμιμος εκπρόσωπος της ομάδας παραγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού με τον διακριτικό τίτλο «Μακεδονικοί Αμπελώνες» (http://macedonian-vineyards.gr/) Γιώργος Παπαδόπουλος εξήγησε με σαφήνεια τα οφέλη που παρέχει η ευφυής γεωργία στους παραγωγούς που συμμετέχουν στο αντίστοιχο πρόγραμμα.
Τα μέλη της ομάδας σήμερα είναι 18 ενώ σύντομα πρόκειται να ενταχθούν και άλλοι 5 παραγωγοί. Καλλιεργούνται συνολικά 1500 στρέμματα ποικιλίας «Crimson» που έχει το πλεονέκτημα να συλλέγεται πολύ αργά, και αποδίδει τα βέλτιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην συγκεκριμένη περιοχή λόγω του μικροκλίματος στo Κιλκίς.

«Πέρυσι συγκομίστηκαν 250 τόνοι σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας. Είναι άλλο να λες ότι παράγεις 50 κιλά σταφύλια και άλλο 250 τόνους. Πλέον, έχεις άλλη διαπραγματευτική οντότητα στην αγορά. Με αυτό το σκεπτικό, δημιουργήθηκε η ομάδα μας.
Τα μέλη μας πιστεύουν ότι το πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας που μας παρουσίασαν στελέχη του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και υποστηρίζεται από την ΑΒ Βασιλόπουλος θα μας δώσει τα εφόδια αφενός να διαχειριζόμαστε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εκμεταλλεύσεις μας και αφετέρου να εξοικειωθούμε και να επωφεληθούμε από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί των ευρωπαίων γεωργών.»

k

Η ευφυής γεωργία είναι μια  ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της αγροτικής δραστηριότητας.

Η ευφυής γεωργία είναι μια  ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της αγροτικής δραστηριότητας.
«Η εφαρμογή της υψηλής τεχνολογίας στην καθημερινή πρακτική του Έλληνα αγρότη αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για την επιτυχία και τη βιωσιμότητα της επόμενης γενιάς αγροτών.
Ο αγρότης πλέον θα βλέπει τι γίνεται στην επιφάνεια του χωραφιού αλλά και μέσα στο έδαφος σε τέτοιο βάθος ώστε να γνωρίζει τι συμβαίνει κοντά στη ρίζα. Διάφορα συστήματα αισθητήρων που βασίζονται σε προηγμένες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών (GSM & LoRa) θα συνεργάζονται αρμονικά μεταφέροντας την πληροφορία και βοηθώντας έτσι να ληφθούν οι καλύτερες αποφάσεις. Θα βλέπει όλη την πληροφορία σε πραγματικό χρόνο στον υπολογιστή του, το κινητό του αλλά και την τηλεόρασή του. Μετρήσεις με όργανα ακριβείας αλλά και μοντέλα πρόβλεψης θα διασφαλίζουν την λεπτομερή πληροφόρησή του και θα βοηθούν στην λήψη των βέλτιστων δυνατών αποφάσεων. Καλύτερες αποφάσεις διαχείρισης της παραγωγής διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης» τόνισε ο γεωπόνος της ΑΓΣ κ. Ηλίας Κάλφας.
Η ευφυής γεωργία είναι ένα ολιστικό παραγωγικό σύστημα.

Σε συνεργασία με τις ομάδες

Αυτό μεταφράζεται στην ορθή επιλογή χρόνου παρέμβασης και αγροτεμαχίου στο οποίο θα εφαρμοστούν ψεκασμοί, λιπάνσεις, αρδεύσεις και λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες. Τα εργαλεία πληροφόρησης του αγρότη θα του παρέχουν όλη την απαιτούμενη γνώση των συνθηκών για την ανάπτυξη μιας ασθένειας ή προσβολής της καλλιέργειας από έναν εχθρό, κλπ ώστε να αντιδράσει έγκαιρα.
Ο παραγωγός ενημερώνεται με ακρίβεια για τις ανάγκες του χωραφιού του με αποτέλεσμα όχι μόνο να μειώνεται αισθητά το κόστος των εισροών αλλά και να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η τεχνολογία επιπλέον διευκολύνει την καθημερινότητα του παραγωγού εφόσον επιτρέπει τον καλύτερο προγραμματισμό των εργασιών στην διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή ποιότητα των τελικών προϊόντων.
Όλα αυτά προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή, επιτρέποντας στον παραγωγό να επηρεάζει την διαμόρφωση της τιμής και των όρων πώλησης.

Συνεργατες

Εξειδικευμένοι γεωπόνοι και συνεργάτες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με την έναρξη της συνεργασίας επισκέφτηκαν τις αμπελοκαλλιέργειες και εγκατέστησαν μετεωρολογικό σταθμό και αισθητήρες ως μία πρώτη επαφή με την υψηλή τεχνολογία στη γεωργία.

Η ομάδα παραγωγών
«Μακεδονικοί Αμπελώνες»

«Η ΑΒ Βασιλόπουλος και οι επιστημονικοί σύμβουλοι της ΑΓΣ μας προσέφεραν τα όπλα της τεχνολογίας διδάσκοντάς μας πώς να τα αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάτι πού είναι πλέον μονόδρομος σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας ώστε να εναρμονιστούμε με τους υπόλοιπους ευρωπαίους γεωργούς, να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι και γιατί όχι, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, να κατακτήσουμε θέση στα καλύτερα ράφια της ευρωπαϊκής αγοράς! Εξίσου σημαντικό είναι ότι μέσω του προγράμματος η ομάδα μας εντάχθηκε σε μια «κοινότητα πράξης» η οποία επιτρέπει την άμεση επικοινωνία και ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών με όλους τους άλλους ωφελούμενους το προγράμματος, και την διάχυση της πληροφορίας προς τρίτους» συμπλήρωσε.
Η ψηφιακή εποχή στην γεωργία είναι γεγονός, ανάγκη και μονόδρομος για έναν βιώσιμο αγροδιατροφικό κλάδο. Και η ΑΒ Βασιλόπουλος με το πρόγραμμα αυτό ενώνει όλους εμάς τους σύγχρονους παραγωγούς που θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στον πρωτογενή τομέα υιοθετώντας καινοτομίες που μας επιτρέπουν να ασκούμε επιχειρηματική γεωργία» .

gallery

προγραμμα ευφυους γεωργιας

Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Μαρίνου Αντύπα 54
Τ.Θ. 60097, 570 01, Θέρμη Θεσσαλονίκης
T: +30 2310492851

Πολιτική Απορρήτου

Όροι Χρήσης