ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Πρόγραμμα

Ευφυούς
Γεωργίας

Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας που ενισχύει την ελληνική πρωτογενή παραγωγή

τΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας της ΑΒ Βασιλόπουλος, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού πρωτογενούς τομέα.

Με την αξιοποίηση πρακτικών αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας, θα εγκατασταθούν 12 τηλεμετρικές διατάξεις τελευταίας τεχνολογίας, σε ένα εύρος 6 μηνών, οι οποίες θα ενημερώνουν με ακρίβεια και αμεσότητα τους παραγωγούς για παραμέτρους που επηρεάζουν τις παραγωγικές εκμεταλλεύσεις τους:

  • μετεωρολογικές παραμέτρους, όπως θερμοκρασία και σχετική υγρασία, βροχόπτωση και ηλιακή ακτινοβολία.
  • εδαφολογικές παραμέτρους, όπως υγρασία και θερμοκρασία εδάφους.

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αποτελέσει κίνητρο για τη δημιουργία μιας «κοινότητας πράξης», που θα ενώνει τους πρωτοπόρους αγρότες (early adopters) και θα τους επιτρέπει να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς

Σε διαφορετικές περιοχές της χώρας θα εγκατασταθούν τηλεμετρικές διατάξεις παρακολούθησης αγρών που θα παρέχουν εργαλεία, τα οποία θα συμβάλουν ουσιαστικά στην λήψη αποφάσεων εκ μέρους των παραγωγών π.χ. τον καθορισμό της αναγκαιότητας άρδευσης ή/και της ποσότητας του αρδευτικού νερού. Οι διατάξεις αυτές θα συνδέονται με cloud ώστε να αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες σχετικά με ποικίλες εδαφολογικές παραμέτρους.

Οι πληροφορίες είναι προσβάσιμες τόσο μέσω υπολογιστή όσο και μέσω έξυπνων συσκευών κινητής τηλεφωνίας, και παρουσιάζονται σε μορφή φιλική προς το χρήστη, μέσω χαρτών.

Ακόμη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες κατάρτισης και εκπαίδευσης των παραγωγών με ημερίδες διάχυσης αλλά και εκπαιδευτικές επισκέψεις από ομάδες φοιτητών του αγροδιατροφικού κλάδου στα σημεία εφαρμογής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχει δημιουργηθεί dedicated σελίδα στο Facebook, με στόχο την ανάπτυξη επικοινωνίας ανάμεσα στις ωφελούμενες ομάδες και την διάχυση της πληροφορίας προς τρίτους.

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Η εγκατάσταση των 12 σταθμών θα γίνει σε:

  • 4 αμπελώνες σε Καβάλα, Κιλκίς και Πελοπόννησο
  • 2 ελαιώνες σε Καλαμάτα και Χαλκιδική
  • 4 κτήματα παραγωγής ακτινιδίων στην Κεντρική Μακεδονία
  • 2 σημεία λειμώνων στην Ελασσόνα και στην Ξάνθη.

Περισσότεροι από 100 παραγωγοί συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ χιλιάδες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, θα επωφεληθούν εμμέσως μέσα από την ανάπτυξη πλατφόρμας με ανοιχτή πρόσβαση για όλους.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Οι παραγωγοί, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας, θα αποκτήσουν οικειότητα με την χρήση των νέων τεχνολογιών, ενώ θα μπορούν να διαχειρίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εκμεταλλεύσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα θα έχουν την δυνατότητα να:

ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ

για την αποτελεσματική χρήση των παραγωγικών πόρων, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.

ΕΞΟΙΚΕΙΩΘΟΥΝ

με τις νέες τεχνολογίες και να εναρμονιστούν με τους υπόλοιπους ευρωπαίους γεωργούς.

ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ

σε μια «κοινότητα», η οποία θα επιτρέπει την άμεση επικοινωνία και ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών.

ΕΡΘΟΥΝ

σε επαφή με καταξιωμένους και εκκολαπτόμενους επιστήμονες του κλάδου μέσω επισκέψεων επίδειξης στα κτήματα με τις εγκατεστημένες διατάξεις γεωργίας ακριβείας.

ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ

στην προστασία του περιβάλλοντος.

προγραμμα ευφυους γεωργιας

Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Μαρίνου Αντύπα 54
Τ.Θ. 60097, 570 01, Θέρμη Θεσσαλονίκης
T: +30 2310492851

Πολιτική Απορρήτου

Όροι Χρήσης